2020-04-23 09:31:13

SVJETSKI DAN KNJIGE - 23. TRAVNJA

       Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine preminuli slavni Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

        Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

                 

      Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga.

     Cilj projekta je potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te ukazati na važnost knjige u suvremenom društvu.

    Povod za Noć knjige je Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

     Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, a u spomen na Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu.

     U kontekstu navedenog, ako vas zanima gdje pronaći e-knjige, audio knjige i besplatne romane upućujemo vas na link za knjigoljupce, a ako kod kuće (ili u podrumu) imate neku zastarjelu knjigu koju ste mislili baciti, pogledajte ovaj link.

    Također  vas pozivamo da se uključite u Bookcrossing natječaj koji traje do petka 24. travnja, a pobjednika natječaja objaviti ćemo u ponedjeljak 27. travnja. Svoje ideje šaljite na e-mailove: snestorovic01@gmail.com ili na bookcrossingssszlatar@gmail.com


Srednja škola Zlatar