2020-04-21 13:12:09

50. OBLJETNICA DANA PLANETA ZEMLJE - KLIMATSKE PROMJENE U FOKUSU 2020.

"Ti znaš i ja znam: Zemlja nije tvoja ni moja, posuđena je svima nama da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka." Stara aztečka pjesma

   Dan planeta Zemlje (Earth Day) u gotovo svim zemljama svijeta obilježava se 22. travnja, a ova godina je ipak posebna jer se obilježava 50. obljetnica. Ovogodišnja tema su klimatske promjene.

    Dan planeta Zemlje prvi put je obilježen u SAD-u 1970. Američki senator Gaylord Nelson godinu dana prije zgrozio se nad posljedicama izljeva nafte uz obalu Kalifornije te se, vrativši se u američki parlament, izborio da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. 

   Naziv Earth Day prvi je puta upotrijebio gradonačelnik San Francisca u proglasu 1969. kojim je odlučeno da se na području tog grada taj datum slavi kao Dan planeta Zemlje. 

   Ujedinjeni Narodi su prije deset godina ovaj dan proglasili međunarodnim, a obilježava se u 190 zemalja diljem svijeta, svake godine s posebnim fokusom na određeni problem, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem o čovjekovom štetnom učinku na okoliš i njegovim smanjivanjem. 

       Zanimljivosti o planetu Zemlja, o recikliranju te o klimatskim promjenama možete pročitati ovdje

 


Srednja škola Zlatar