preskoči na sadržaj

Srednja škola Zlatar

 > Početna
Vijesti

Posjet Visokom učilištu Algebra

Autor: Stela Markulin, 21. 5. 2019.

Dana 16. svibnja 2019. učenici Srednje škole Zlatar, posjetili su Visoko učilište Algebra.

Algebru smo posjetili u okviru projekta LUMEN na kojem naša škola aktivno sudjeluje i to u radnoj skupini matematičko-informatičko- tehnološkom za srednje škole.

Naše je učenike pozdravio danas najpoznatiji profesor matematike, Toni Milun, te ih upoznao s najtraženijim svjetskim zanimanjima, objasnio metode kreativnog učenja matematike koje potiču na učenje i savladavanje zadataka te najavio predavanja kroz koja su se učenici upoznali s novim tehnologijama koje se koriste pri odvijanju nastave, što je bio i cilj ovog posjeta.

S čarima razvoja i izrade video igara(Game Development), učenike je upoznao Domagoj Krpan, game developer u studiju Cateia Games i jedan od predavača na studijskom smjeru Razvoj računalnih igara, koji je prisutnima demonstrirao tehnologije i  podijelio svoja iskustva kako je to biti softverski inženjer u vrlo atraktivnom području – industriji računalnih igara.

Kao nastavak ove terenske nastave, otkrivali smo je li „Zvijer“ u Algebri mit ili stvarnost.
Odgovor na ovo pitanje ponudio nam je Vedran Dakić, voditelj katedre za operacijske sustave na studiju sistemskog inženjerstva, koji je učenike oprezno uveo u kavez gdje je smještena „Zvijer“- privatni Cloud sustav Visokog učilišta Algebra s brojnim fizičkim poslužiteljima, skladištima podataka, vatrozidovima, UPS-ovima i slično, putem kojeg Algebrini studenti mogu koristiti složena i visokokvalitetna virtualna okruženja u učionicama, ali i kod kuće u svoje slobodno vrijeme.

Voditelj studija sistemskog inženjerstva Silvio Papić učenicima je održao kratko motivacijsko predavanje, a onda i predavanje o mrežnim tehnologijama i računalnim mrežama, o ulozi sistemskih inženjera u održavanju istih. Potom je učenike u CISCO učionici upoznao s mrežnom opremom na kojoj studenti  rade i upoznao ih je s inovativnim polaganjem studentskih ispita iz kolegija računalnih mreža(polaganje ispita se provodi kroz praktičan rad na mrežnoj opremi).

Algebrin je tim profesora učenicima zaokupio pažnju temama kao što je primjerice 3D modeliranje, o čemu im je na primjeru dvorca iz vrlo gledane dokumentarne serije „Republika“ Hrvatske radiotelevizije, pričao jedan od članova projekta, voditelj studija multimedijskog računarstva, Predrag Šuka.

Tako su se, u prostoru Multifunkcionalnog laboratorija opremljenog vrhunskom računalnom opremom, audio/video te opremom za virtualnu stvarnost i robotiku, 3D printerom i slično, učenici mogli uživjeti u nastanak već spomenutog dvorca.

Nakon toga učenici su prisustvovali predavanju koje je održala Željka Mojzeš, voditeljica operacija u Algebra Lab-u, koja je učenike upoznala sa novom generacijom digitalnih startupa, fazama nastanka starupa, te o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Uz brojne predavaonice i učionice te Multifunkcionalni laboratorij, posjetili smo Algebra Lab, startup inkubator, gdje zainteresiranim pojedincima i startup-ovima na raspolaganju stoji prostor za rad (coworking) sa svim potrebnim tehničkim preduvjetima, usluge mentorstva, potrebna stručna i tehnička znanja, networking, medijska pozornost, i gdje svi mogu naučiti razvijati inovativne poslovne vještine i biti u tijeku najnovijih znanja iz područja digitalnih tehnologija.

Koristimo priliku da zahvalimo svim djelatnicima Visokog učilišta Algebra koji su nam omogućili obilazak učilišta te posebno gospodinu Milanu Dukiću koji nas je predivno ugostio i uveo nas u ICT svijet. Pratnja učenicima je bio prof. Vladimir Klapač, koordinator projekta LUMEN.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji

 

 
Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Zlatar / Braće Radić 10, HR-49250 Zlatar / www.ss-zlatar.skole.hr / ss-zlatar@kr.htnet.hr
preskoči na navigaciju